Українська Русский English

Преса про нас


Уманський тепличний комбінат – вища ліга агрономії 02.07.2010

Помідори і огірки Уманського тепличного комбінату (УТК) добре знайомі українським і закордонним споживачам завдяки високій якості, помірній ціні і зрозумілій назві торгової марки – «З грядки». Відтепер її можна зустріти на полицях магазинів цілий рік, адже до наявних потужностей у 2009 році додався унікальний тепличний комплекс, аналогів якого в Україні поки що немає.

Уманський тепличний комбінат, без сумніву, сьогодні є гордістю Черкащини, яка у своєму аграрному доробку має цілу низку агропідприємств світового рівня.

За інтенсифікацією виробництва – це тепличне господарство є одним з лідерів вітчизняного ринку виробництва овочів закритого грунту, зокрема томатів і огірків. Загальна площа теплиць становить 33 га, на якій торік виростили понад 16 тис. тонн вітамінної продукції.

Основне виробництво зосереджено в м. Умань, а також працюють філії в Христинівці і Тальному. Продукція підприємства відповідає світовим стандартам: комбінат першим на теренах колишнього СРСР отримав міжнародний сертифікат якості Global GAP, який дозволяє експортувати овочеву продукцію до країн Європи.

«Тепличне господарство – та сама агрономія, – ділиться досвідом директор комбінату Микола Гордій. – Але якщо порівнювати з футболом, то це – вища ліга. Ми сьогодні горді з того, що посідаємо друге місце в державі за обсягами виробництва після нашого флагману – Агрокомбінату «Тепличний» на Київщині, очолюваного Героєм України Володимиром Чернишенком».

За словами Миколи Васильовича, історія Уманського комбінату зазнавала злетів, але ніколи не знала падінь. Бо тут завжди працювали небайдужі люди.

Сам керівник – потомствений агроном, якій народився у цій місцині й з дитинства мріяв бути агрономом. На час закінчення Уманського сільськогосподарського інституту у 1973 році тривало будівництво тепличного комбінату, і молодий фахівець залюбки погодився працювати на ньому головним агрономом. «Тож на комбінаті я – від першого кілка, і усі агротехнології – то моїх рук справа», – щиро посміхається Гордій.

Підприємство почало працювати у 1974 році як Уманський міжколгоспний учбово-виробничий тепличний комбінат. На той час це було типове підприємство, виробництво якого складалось із шести одногектарних скляних теплиць, де застосовувалися традиційні вітчизняні технології.

Середню врожайність овочів тоді отримували на рівні 21,4 кг з квадратного метра, і 1977 року виростили майже 2 тис. тонн тепличної продукції.

Впроваджувати кращі вітчизняні й світові досягнення почали у 1978 році, коли Микола Гордій очолив комбінат. Уже через рік на ВДНГ СРСР комбінат отримав золоту медаль, а трохи згодом – він самостійно представлений на міжнародній виставці «АГРО-81» в Лейпцигу (НДР). Підприємство вже тоді випробовувало крапельне зрошення, застосовувало власний розчинний вузол. На початку 1980-х урожайність овочів на комбінаті досягла позначки 35 кг з квадратного метра.

Другою датою народження комбінату трудовий колектив вважає 2003 рік, коли усі гуртом вирішили перейти до промислового виробництва овочів закритого грунту – створити сучасне потужне підприємство.

Комбінат зумів реалізувати ряд масштабних інвестиційних проектів, для виконання яких залучили провідні західні компанії і фахівців. У 2006 році завершили будівництво 8 гектарів теплиць європейського типу. Принципова різниця – висота теплиці 5 м, а не традиційні 2,5 м. Замість грунту – підвісні лотки для кожної рослини з гідропонікою і крапельним поливом, через який разом із водою подається увесь необхідний комплекс поживних речовин. Також новою є система опалення – більша кількість тонких труб рівномірно розподілена по теплиці, тому й тепло розподіляється відповідно, і можна швидко реагувати на температурні зміни. Усі ці комп'ютеризовані процеси забезпечують спеціальний мікроклімат, який створює ліаноподібним рослинам – помідорам та огіркам – їхні первинні умови зростання.

Комплекс, який не має аналогів в Україні

Торговій марці підприємства – «З грядки» – виповнилося лише три роки. Але завдяки незмінно високій якості та присутності у більшості торговельних мереж України, вона вже здобула прихильність споживачів. Побудований у 2006 році логістичний комплекс підприємства – найбільший в Україні, який, по суті, є клієнт-орієнтованим бізнесом: овочі тут фасується у фірмову упаковку від 250 грамів із зазначенням повної інформації щодо їх походження. 

«Наш новий комплекс, – продовжує розповідь Микола Васильович, – побудовано за голландськими технологіями, адаптованими до вітчизняних реалій. Запроваджена технологія обрахована до дрібниць. Але я схиляюся перед Голландією, цією країною-королівством тюльпанів, вітряків і теплиць. Через те, що вона, по суті, втиснулася на маленьких клаптиках землі, відвойованих у Північного моря, її героїчний народ змушений постійно працювати. У них навіть королівський девіз, викарбуваний на гербі держави, – «Я вистою». Голландці постійно намагаються щось вигадати нове, удосконалити, покращити, тому і рівень життя у них один з найвищих у світі».

Для зменшення енерговитрат на світлокультуру на комбінаті впровадили систему вироблення власної електроенергії із застосуванням когенераційних установок. Також на підприємстві утилізують відпрацьований газ газокомпресорних станцій магістральних трубопроводів, що дозволяє зменшити використання газу для обігріву 12 га теплиць на 60-70%. Якщо у середині 1990-х для виробництва кілограму овочів витрачали майже 5-7 кубометрів газу, то завдяки впровадженим енегрозберігаючим технологіям торік його витратили лише 0,8 кубів на кілограм.

«Культурные вершки – дикие корешки»

Розсадою комбінат забезпечує себе сам, нічого дивного у цьому немає. Але це єдине в Україні господарство, яке вирощує томати на привитому корені: на стадії розсади кожна рослина прививається на дикий корінь. «Ця голландська технологія, – залюбки ділиться інформацією наш співрозмовник, – вимагає від фахівців хірургічних навичок і умов в прямому сенсі слова. Ми цю копітку роботу проводимо вже три роки, і з економічної точки зору вона себе цілком виправдовує».

Завдяки світлокультурі кількість рослин на квадратному метрі суттєво більша, ніж у звичайній скляній теплиці – 3,3 рослини. Кожна з них підв'язується на шпагаті, який по мірі росту приспускається, створюючи напрямок рослині. У плодоношення гібриди томатів вступають через 110-120 днів від посіву, і за оптимальний життєвий цикл у 10-11 місяців досягають довжини близько 15 метрів. За цей час з квадратного метра знімають до 60 кг продукції. Огірки своєї товарної маси, від цвітіння, досягають за 7-10 днів. З квадратного метру отримують понад 40 кг на рік.

У поточному сезоні третина усіх площ зайнята під огірком. Наразі щодоби на комбінаті вирощують 30-40 тонн овочів на добу, наприкінці весни – це буде близько 100 тонн.

Овочі – це завжди свіжа і смачна прикраса столу, скарбниця вітамінів і корисних елементів, необхідний компонент нашого раціону. Тому і стараються тепличники повсякчасно забезпечувати нас хрумкими вітамінами, щоб ми з вами були здоровими!

Джерело: "АГРОПРОФІ"

Дипломи та нагороди


Диплом учасника виставки-ярмарку "АГРО - 2009"

Новини


Відкриття нового розсадного відділення 21-11-2012 20 листопада на Уманському тепличному комбінаті відбулося урочисте...